6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ve bölgedeki diğer illeri etkileyen deprem sonrası ortaya çıkan yıkım bizlere yapıların fen ve bilim kurallarına uygun olarak mühendislik desteği alarak yapılmalarının önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Ortaya çıkan yıkımla birlikte gerek kamu gerekse özel girişimlerin felaket yaralarını kapatmak amaçlı bir an önce yapı üretimi noktasında elini taşın altına koyduklarını görmekteyiz. Bu noktada hızlı üretim yapılmasında dolayı mühendislik hizmetlerinin kusursuz şekilde ilerlemesi ve bu noktada denetimlerin eksiksiz yapılması gerekmektedir. Gerek yapım aşamasında gerekse denetim aşamasında iş yükünü sırtlanacak olan teknik personellerin kaliteli iş çıkarmasının önemi bu depremle birlikte bir kez daha anlaşılmış ve sadece deprem bölgesinde değil ülkemiz genelinde çalışan mühendis ve mimarların işlerini titizlikle yapması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Ülkemizde bazı yapımı devam eden veya yapımına başlanacak olan inşaatlardaki yeni mezun mühendis ve mimarların açıkça firma kaygıları ve diğer sebeplerden dolayı TMMOB’un belirlediği brüt asgari ücretten (17500 TL) daha düşük ücretlere çalıştırılmak istenmekte ve bu seviye baz alınarak tecrübe süresi daha fazla olan teknik insanlar olması gerekenden daha düşük seviyedeki ücretlerle karşılaşmaktadır. Ayrıca çalışma şartları göz önüne alınınca insan emeğinin yoğun olduğu bir sektör olan inşaat sektöründe çalışma saatleri ve tatil günlerinin yasa ile belirlenen seviyelere uyulmaksızın çok daha fazla olduğu görülmektedir.
Ülkemizin geleceğindeki yapı taşlarının yükselmesine en önemli destek veren grupların içinde olan mühendis ve mimarların günümüz enflasyon değerlerinin altında kalırcasına ezilmemesi için tecrübe yılı en düşük seviyeden başlanarak en az TMMOB’un belirlediği brüt asgari ücretten (17500 TL) daha düşük seviyede çalıştırılmaması ve mühendis ve mimarlık gruplarının brüt asgari ücret altında çalışmalarını kabul etmemesi gerekmektedir. Belirlenen bu değer ülke genelindeki şartların ortalaması olarak önceden belirlenmiş bir seviye olmakla birlikte yaşanılan şehrin şartları(kira, yol vs.), çalışılan projenin önemi ve zorluğu, çalışan teknik personelin tecrübesi göze alınarak daha da yüksek seviyelere çıkmalıdır. Mühendis ve mimar gruplarının sınır bir piyasa değeri oluşturması amaçlı dikkat etmeleri ve bu konuda kararlı olmaları gerekmektedir.
Gerek kamu gerekse özel sektör bileşenlerinin mühendis ve mimar gruplarının yaşam standartlarını ve çalışma şartlarını göz önüne alarak personel maaşlarını ve çalışma standartlarını belirlemeleri teknik insanların geçim kaygısı yaşamadan işlerini çok daha özveri ile yapmalarına en büyük destek olacaktır. Mühendisler ve Mimarlar Derneği olarak her bir meslek grubundaki çalışanın en değerli parçasının insan emeği olduğuna inanmaktayız ve bu amaçla personel maaşı ve çalışma standartlarının belirli bir seviyede olması için atılacak her adımda koşulsuz destek sağlamaya hazırız.
Mühendisler ve Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu adına
Yönetim Kurulu Başkanı
Yük.İnş.Müh. Hasan Mehmet KUYUMCU